Liz Freemont

Liz Freemont  

Liz has been a practising landscape architect for 30 years, working both within multi-disciplinary teams and independently. She founded freemont landscape architects 20 years ago in Kent, prior to which she worked in Edinburgh, Boston MA and London.

Qualifications

BA Hons Landscape Architecture 
CMLI – Chartered Member Landscape Institute
MSGD – Member of the Society of Garden Designers

  • 2012 Visiting critic at The Sir John Cass School of Art, Architecture and Design
  • 2011 Elected Member of Society of Garden Designers
  • 1992 (onwards) Visiting critic at Greenwich and Kingston and Kent Universities
  • 2010 Design Tutor School of Architecture, Kent University
  • 1993 (onwards) Established practice freemont landscape architects
  • 1992-1993 Consultant Landscape Architect Skidmore, Owings and Merrill Inc., London
  • 1988-1991 Head Landscape Architect, Skidmore, Owings and Merrill Inc., London
  • 1986-1988 Senior Landscape Architect, Building Design Partnership. London
  • 1984-1986 Landscape Architect, Carr Lynch Assoc., Boston, MA, USA
  • 1984 Professional Practice Part Four
  • 1982-1984 Landscape Architect, Turnbull Jeffrey Partnership, Edinburgh
  • 1977-1982 Heriot Watt University BA Landscape Architecture – 2.1 honours

Awards

Her work has won several awards including:

  • 2010 Abbey Green Park, Barking – Third Prize
  • 2008 Kent Design Showcase Award Bevan Avenue – Kent County Council
  • 2008 Kent Design Showcase Award Redhill – Kent County Council
  • 2006 Evening Standard Design Award – High Commended
  • 2002 South East Arts Project Development Grant
  • 2001 St Mary’s Island, Chatham Maritime – First Prize
  • 2000 RSA Art for Architecture Award                 
  • 1993 Burgess Park Entrance Gateways – First Prize
  • 1992 Stella Master Plan, Newcastle – Sixth Prize
  • 1991 South Shields Urban Design – Special Mention

Publications

Her work has been featured in a number of publications including:

  • 2008 Look Ahead Housing and Care ‘Positive Places
  • 2006 Landscape Design, Evening Standard Homes and Property, and Inside Housing
  • 2004 Landscape Review, and UK Construction
  • 2001 Gardens Illustrated, Landlines, and Building Design
  • 2000 Premier Construction
  • 1999 Architects Journal
  • 1998 Landscape Design Extra
  • 1996 Building Design, Horticulture Week, Landscape Design Extra

Courses 

  • Interior Design BA (Hons)

Project: Bevan House, Barking

Client: Look Ahead Housing and Care w/ LBBD

Design: The courtyard at Bevan Avenue was a collaborative design between freemont landscape architects and Laura Ford, figurative artist. Our brief was to design a secure courtyard play space but without any play equipment or moving parts. The idea was to create a miniaturised topography, an interesting plan form from above, with opportunities for children to find alternative routes, along the ridges and hollows of the landform. To this effect, two forms, a steeper, formal, terraced grass oval and a lower undulating rubber form have been made. As well as initiating play, the effect of the landform is to create pockets of privacy within the courtyard whilst being inside an open, overlooked space, as well as to form a variety of outlooks from rooms inside the building.

A privacy buffer to ground floor windows has been articulated with a series of ‘baroque’ shaped retaining seat walls. Within the walls, seasonal grasses will grow up to create containment in the summer months, when the space will be well used, dropping down in the winter when light levels are low. The seat walls are extended to the perimeter fence, which has been designed to feel open yet secure, with angled views into and out of the space.

Lighting is an important aspect of the courtyard; the specimen plants and the perimeter fence have been uplit, and the mounds have been down lit, using a gobo light to create the feeling of the forms hovering above the ground level at night.

Within the courtyard, the layout, levels and drainage were designed by us and incorporated into the Engineers overall drainage scheme. The external access, circulation and parking layout were designed with the Engineers, with specific advice given by us on layout and finishes.